Jak na údržbu

Užívejte si všech účinků, které Vám vířivka přináší, ale nezapomeňte také na její pravidelnou údržbu. Jen tak Vám bude sloužit dlouhá léta a vy budete spokojeni. Jak na údržbu vířivky?

Základní údržba vířivky

Konkrétní údržba vířivky vychází z modelu, který si zakoupíte. Potřebné informace byste měli dostat od výrobce. Náročnost údržby je různá. Více práce Vám přinesou venkovní vířivky v porovnání s těmi vnitřními. O složitosti údržby Vám také hodně napoví filtrační systém konkrétního zařízení.
Pojďme si však uvést alespoň několik obecných rad a postřehů:

  • Vířivku čistěte pravidelně. Dlouhodobé usazeniny byste hůře odstraňovali.
  • Při čištění využívejte přípravků, které jsou k tomuto účelu určené. Usnadníte si práci a budete mít jistotu, že přípravky vířivku nepoškodí.
  • Nemáte-li na hloubkovou údržbu vířivky čas, nechte si alespoň jednou za sezónu zařízení vyčistit a zkontrolovat servisem. Nabízí ho mnohé firmy. Vyberte si někoho seriózního s dobrými referencemi.

Nezapomínejte na kvalitu vody

Ve vířivce je příjemně teplá voda, kterou si jistě s chutí budete užívat, ale neopomínejte, že právě v teplé vodě se snadno množí bakterie. Proto se při čištění vody nezaměřujte pouze na nečistoty viditelné okem.
A jak zjistíte, jestli se Vám ve vodě nemnoží škodlivé bakterie? Důležité je, aby voda měla takové pH, které jim to neumožní, tj. 7 – 7,5. pH snadno zjistíte pomocí prodávaných testerů.
Pokud pH vody není v normě, můžete ho upravit různými chemickými prostředky, ať už na bázi aktivního kyslíku, chlóru či bromu. I ty jsou snadno k dostání.
Vodu ve vířivce měňte s ohledem na to, jak často ji používáte. Obecně se doporučuje výměna vody jednou za tři měsíce.